Relaties

84 Kersten

Kerst is hoop en vooruitkijken naar (het) licht. En tegelijkertijd is het merk ik vooral dit jaar, ook een tijd van terugkijken, op lichtvolle momenten, maar ook op die momenten die weinig licht in zich lijken te dragen...

En daarbij komt dan ook de terugblik op hoe dicht die twee bij elkaar liggen. 
Sinds vorig jaar hebben we met de kinderen een nieuw spelletje: ‘Kerst zoeken’. Dat gaat als volgt. Zodra je op de fiets of in de auto stapt, zoek je naar kerstbomen die licht geven, knipperende lichtslingers die aan huizen hangen, zogenaamd druppende ijspegelverlichting aan schuurtjes of de kerst-man, -ster, - krans of wat dan ook dat licht geeft. De kids genieten enorm van al die mooie versieringen. Zodra je iets van dat alles ziet, roep je (voor de jongens het liefst op hun allerhardst): “KERST!!!” Enthousiast schalt dit dan ook op of in ons vervoermiddel: “Ik zag vijf kersten mama!” Mooi hoe dit spelletje samenbond en ons deed genieten.

Ja ik schrijf die laatste zin in de verleden tijd. Want toen, toen ging het mis…

Het competitie-element sloop er in, eerst klein: “Ik zag die Kerst als eerste en jij niehiet.” Maar het werd groter en het ging erover van wie de ene Kerst was en van wie de andere Kerst. “Dat was mijn Kerst!” “Nietes, dat was de mijne!!” Discussies op de achterbank werden forse ruzies inclusief vuistslagen, stompen en ellebogen in elkaars zij: “Ik heb meer Kersten dan jou gezien,” en dan “Nietes, ik had er al vijftien!” Een poging van onze kant om voor iedereen een aparte telstapel bij te houden: “Jij had er drie en hij zes,” werd ook geen succes. Want ze blèrden door elkaar en we kwamen terug op het punt wie als eerste de Kerst gezien had en daarmee de punt zou krijgen. Het spel dat ons verbond en deed genieten samen, mede onderdeel van Kerst vieren, was verworden tot een wild geschreeuw vol oplopende frustraties. En dan heb ik het niet alleen over de kant van de kinderen…

Kerst, wat ligt het verbonden zijn en pijn toch dicht bij elkaar. Want wat als de verbinding met de ander er hier op aarde niet meer is? Of wat als hoop ondergesneeuwd raakt en het licht onder dat bedekte pak zijn weg naar het oppervlak niet meer vindt? Als pijn sterker is dan hoop en verbinding of als die elkaar in razendtempo en onvoorspelbaar opvolgen en afwisselen? In onze kleine auto of op de fiets speelde zich dit in lichte mate af, maar de afgelopen periode stonden wij in zo’n zeven maanden drie keer bij een graf. Waarvan twee keer voor veel te jonge mensen.

Ik kijk terug en voel ook die pijn en tegelijkertijd ook die hoop. Het zal een keer ‘goed’ worden. Deze week zat ik overdag alleen in de auto met onze middelste. ‘Kerst zoeken mama?’ vroeg hij. Kerst zoeken als het dag is en er dus bijna geen lampjes aan zijn. Wat een uitdaging. Juist als het licht is en veel goed gaat, zien we de hoopvolle, lichtvolle momenten minder of zijn we ons hier minder bewust van.

In de auto hebben we, na twee keer het spel stil gelegd te hebben, het spel een turn gegeven: we tellen met elkaar zoveel mogelijk kersten. En het enthousiasme kwam weer terug. Het is niet bij te houden of als ze allebei ‘Kerst’ blèren, het niet over één en dezelfde Kerst gaat. Maar we tellen gewoon door, elke keer als we iemand ‘Kerst’ horen zeggen. Want we hebben lol samen, we lachen en we delen plezier, samen verbonden. En soms komt er nog wel eens een achterba(n)kse por tussendoor met een zacht: “Ik zag hem als eerste.” Ach, het is te sturen. En ook die moeilijkere momenten horen bij Kerst.  

Deze week kwamen mijn mannen thuis en ze hadden wel “84 kersten gezien mama!!!” Ze straalden bijna meer dan alle lichtjes bij elkaar die ze gezien hadden. En ik neem me voor kerst te blijven zoeken in 2018, in lichtvolle en donkerdere tijden. Kerst is de optelsom van de mooie én de moeilijke momenten. 

Nieuwsbrief

Meer inspiratie, mooie momenten van oplichting, ideeën om zelf of anderen wat op te lichten, jezelf lichter te voelen of even stil te staan? Schrijf je in!

Galerij

Video

Rens licht op is een verzamelplaats voor bijzondere, verrassende, kostbare, ontroerende en stilzettende momenten van mij én jullie om elkaar te raken en inspireren met wat er toe doet.

© 2018 Rens Licht Op

Je hebt toestemming om teksten te kopieren of af te drukken voor eigen gebruik en informatieve doelen. Neem dan wel even een vermelding naar deze website op. Verveelvoudiging, distributie, commercialisatie of exploitatie door derden mag niet zonder mijn expliciete toestemming. Neem contact op met Rens via social media of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.