Opvoeding

'Feest'week: hoe het afloopt met jou als ridder..

Mijn hart breekt… Wanneer is dat moment, dat groepsdruk het wint van wat je als ouder ook zegt? Over ridders, een opmerkelijke prinses, keuzes en mijn hart dat breekt. 

Het is feestweek op jouw kinderdagverblijf: alle juffen vieren deze week hun verjaardag. Inclusief schminken (dat wil je nooit), luchtkussen en knutselactiviteiten (dat wil je altijd) en verkleden (ik twijfel of je dat wil). We bespreken die ochtend al het leuks dat op jouw groep die dag gaat gebeuren. Wat heb je er zin in!

Tegen mijn verwachting in, wil je wél verkleed en wel als een echte piraat. 'Dat kan,' zeg ik. 'Dan maken we een ooglapje en doen we een theedoek om je hoofd?'
Nee. Mijn voorstel haalt het niet.
Dan wil je toch maar in je ridderpak. Enthousiast brul je ‘Jaaa’, als ik vraag of mama nog snel van karton een klein zwaardje zal knippen waar je prinsessen mee kan bevrijden. Ik vlucht om 8.05 uur (no pressure, we hebben alle tijd ahum...) nog naar de papierkliko (nee er liggen geen knutselwerkjes in, check mijn blunder hier) en knip een mini-zwaardje. Je bent de koning, eh ridder, te rijk en kruipt trots achterin de auto. Als we onderweg zijn, roep je opgewekt dat je wilt weten hoe je vriendje verkleed is en dat je denkt dat er misschien wel slingers hangen. Ik geniet intens van jou.

Als we aangekomen zijn, loop je achter me aan de groep op. En dan kijk je nieuwsgierig rond naar de andere kindjes.
Er is niemand verkleed.
Ja ergens achterin. Daar loopt één prinses met een bouwhelm op te timmeren.
Je kruipt tegen me aan.
‘Ik wil het uit!’ roep je teleurgesteld en je draait je hoofd naar beneden als je begint te plukken aan je nep-maliënkolder.

Mijn hart breekt en ik weeg af wat te doen...
Ik besluit je niet te helpen met het uittrekken. Ik zeg dat je hartstikke mooi en stoer eruit ziet en ze op de groep voor de andere kindjes vast ook nog veel verkleedkleren hebben.
Maar het helpt niet. Nog een keer roep je, nu wat harder en verdrietiger, dat je het uit wilt trekken. 

In stilte vraag ik me af: Is dit dan het omkeermoment? Nu al?
Dat moment waarop de groep(sdruk) van leeftijdgenoten de overhand krijgt, het wint van mijn woorden van waardering en liefde voor jou, van mijn trots op jou omdat jij je zo mooi aankleedt, je er zo’n zin in hebt en er zo van geniet?

Ik draag je over aan juf, want de baby moet ook nog naar haar groep worden gebracht. Je kruipt in elkaar tegen de deur en ik geef je een dikke kus en knuffel en zeg dat je het lekker aan moet houden.

De hele dag heb ik een knoop in mijn maag. Het zit me dwars, dat jij op Prinses de Bouwer na, de enige was die verkleed was. Terwijl het zo duidelijk in de uitnodiging stond. Zouden de andere ouders het vergeten zijn? Of houden al die andere kindjes niet van verkleden, maar wel van schminken, wat jij weer niet leuk vindt? Het is ook hun volste recht om niet verkleed te komen. Maar dan denk ik weer terug aan jou, aan hoe je reageerde toen we binnenkwamen en voel ik die nare knoop weer.

Halverwege de middag trilt mijn telefoon en ik kijk even snel: het is de app van het kinderdagverblijf met foto’s van de feestdag.

Op een groot piratenschip-luchtkussen (had je toch als piraat gemoeten glimlach ik), sta jij. Snel beweeg ik mijn vingers op mijn scherm van elkaar af om in te zoomen. En hoe je er staat! Vrolijk en blij ben jij, nog steeds in je ridderpak, druk aan het springen. Zo hoog als de wolken, vertel je me later die avond. Mooi… Je hoeft jezelf niet te verstoppen lieverd.

De zwaarte van mijn knoop is weg. Jij verdient een ridderorde.

Nieuwsbrief

Meer inspiratie, mooie momenten van oplichting, ideeën om zelf of anderen wat op te lichten, jezelf lichter te voelen of even stil te staan? Schrijf je in!

Galerij

Video

Rens licht op is een verzamelplaats voor bijzondere, verrassende, kostbare, ontroerende en stilzettende momenten van mij én jullie om elkaar te raken en inspireren met wat er toe doet.

© 2018 Rens Licht Op

Je hebt toestemming om teksten te kopieren of af te drukken voor eigen gebruik en informatieve doelen. Neem dan wel even een vermelding naar deze website op. Verveelvoudiging, distributie, commercialisatie of exploitatie door derden mag niet zonder mijn expliciete toestemming. Neem contact op met Rens via social media of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.