Opvoeding

Stiekeme schouder

Waarom het écht zou helpen als ik mijn mond eens wat vaker houd...

De stiekeme schouder... Af en toe steekt ‘ie bij ons hardnekkig de kop op (ja de schouder zit onder de kop, maar figuurlijk dan) en met man en macht proberen we hem dan weer uit ons huis te verbannen. Want… “Zo gaan we toch niet met elkaar om?”

Als je even thee zet. Als je te geconcentreerd bent op de eigenwijze aardappel die zijn zwarte rotte pitjes/plekjes niet los wil laten. Als je even de wasmachine de zoveelste ronde laat draaien. Als je de luier van de ander verschoont. Als je iedereen in de jas en schoenen hijst. Als je iemand terug appt. Als je even rust denkt te hebben op het toilet (wat overigens nooit zo is met kinderen in huis). Als de kids langs elkaar lopen op de gang. De stiekeme schouder komt juist dan. Overeenkomst tussen al deze situaties: je aandacht is even elders en niet 100% bij de kinderen.

En dan…dan slaat hij toe. Het kinderlijf beweegt zich voort, draait zich 45 graden als het vlakbij het lijf van de ander is en beukt dan met de schouder tegen de ander. Niet per ongeluk, maar geheel bewust, expres en met opzet. Daarna loopt het schuldige kinderlijf door alsof er ‘niets gebeurd is’.
Antecedent: kind is het ergens mee oneens, is boos, wil zijn zin krijgen, is verongelijkt etc.
Gedrag: hierboven omschreven.
Consequenties op voorgaande: ouder* wordt boos en wijst schuldige terecht, andere kind huilt, schuldige kind is zijn frustratie mogelijk kwijt (zijn/haar stiekeme schouder geeft hem/haar ontlading), ouder troost huilende kind of ouder doet alsof hij/zij niets gezien heeft (bewust negeren omdat dat zou werken of negeren omdat de situatie oplossen teveel energie vraagt en je al zo moehoee bent…). In mijn geval: ik moet me vaak inhouden niet al te boos te worden en ‘te vertrouwen op het probleemoplossend vermogen van kinderen’.
Jajajajaaa…

Dat lukt me in de praktijk dus niet zo goed. Ik ben er gewoon klaar mee en ik spreek het schuldige kind aan op zijn stiekeme schouder. En dan blijkt dat ze eigenlijk al bezig zijn samen om het goed te maken. Zonder ingrijpen van mij. Oeps. Slik in Rens, slik in, niet alles hoeft gestuurd te worden! (En blijkbaar kunnen ze het zelf dus heel goed uitpraten). Snel draai ik de situatie van de stiekeme schouder om, in een openlijke schouderklop.
‘Ehh.. wat fijn dat jullie uit jullie zelf sorry tegen elkaar zeggen jongens.’
De volgende keer als ik de stiekeme schouder signaleer, mijn tong eraf.  Zolang er geen koppen rollen dan. 


* Waar ouder staat, kan ook verzorger worden gelezen.

Nieuwsbrief

Meer inspiratie, mooie momenten van oplichting, ideeën om zelf of anderen wat op te lichten, jezelf lichter te voelen of even stil te staan? Schrijf je in!

Galerij

Video

Rens licht op is een verzamelplaats voor bijzondere, verrassende, kostbare, ontroerende en stilzettende momenten van mij én jullie om elkaar te raken en inspireren met wat er toe doet.

© 2018 Rens Licht Op

Je hebt toestemming om teksten te kopieren of af te drukken voor eigen gebruik en informatieve doelen. Neem dan wel even een vermelding naar deze website op. Verveelvoudiging, distributie, commercialisatie of exploitatie door derden mag niet zonder mijn expliciete toestemming. Neem contact op met Rens via social media of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.