Opvoeding

Dan ga ik ook niet meer goed voor de wereld zorgen!

Het was er weer tijd voor, want het was al even rustig aan het front… Ruzie met kind.

Nee, deze blog over zorgen voor de wereld, gaat niet over het milieu, electrische auto’s, gat in de ozonlaag en broeikaseffect… Vooral doorlezen als die onderwerpen je niet interesseren 😉. Geintje.

Maar het was er dus weer tijd voor. Kind was het ergens mee oneens. Inderdaad ‘ergens’, want ik heb werkelijk geen idee meer waar het over ging. Heb je dat ook wel eens dat je zo snel vergeet waarom je kind/kinderen ziedend op elkaar of jou zijn? Nu was het wel goed mis, want nadat enkele kinder’scheld’woorden de revue waren gepasseerd, deed hij zelf de deur van zijn kamer al dicht. Soms doen we dat als straf (er zijn betere pedagogische middelen, I know) en nu deed hij het zelf. Vermoedelijk omdat hij mij niet langer in zijn gezichtsveld tolereerde. Een binnenkamerse razernij volgde. Prima, niemand heeft er last (behalve hijzelf) en ik had de rust ook even niet om beheerst een goed gesprek met hem te gaan voeren.

Toen de rust weer terug was, baby sliep (naja soort van) ben ik op zijn bed gaan zitten en hoorde ik mezelf een Juf-Ankje (Luizenmoeder read) doen: ‘Wat gebéurde hier nou?’ (Met de nadruk op ‘béur’).

Moeilijke vraag. Grote vraag. Want waar refereert mama nou precies aan? Hierop zou hij ook kunnen antwoorden: ‘Nou ik pakte net mijn knuffel’ of ‘ik las even een boekje’ (als reactie op wat er allemaal gebeurd is sinds de razernij). Ook zou hij kunnen antwoorden:  ‘Gister speelde ik hier met de auto’s,’ (als reactie op wat er hier gebeurde). Vage vraag dus, want een tijdsaanduiding had ik niet geïncludeerd. Daarbij: te groot beroep op nog minder ontwikkeld reflectief vermogen bij vijfjarige. Voorgaande denk ik allemaal in een nanoseconde (hoeveel is dat eigenlijk :S? Afijn, ik dwaal wat af), terwijl ik op zijn bed zit.

Ik pas mijn vraag wat aan: ‘Waarom werd mama boos?’
Haaaa! Compliment aan mezelf, want: praten in de verleden tijd (waarom was ik boos) geeft oplossingsgericht aan dat de moeilijkste situatie al voorbij is en er hoop is op herstel. Deze innerlijke gedachte komt en gaat ook in een miliseconde (wat is het verschil met nanoseconde?). Pfff, soms ben ik te bewust met het opvoeden bezig denk ik vermoeid door mezelf.
Maar goed, deze vraag begrijpt hij en hij somt de eigen niet-door-de-beugel-kunnende gedragingen keurig op. Ik herken alles.
Hij is bijna klaar als zijn gezicht in standje beschaamd gaat staan:
‘Mama ik schreeuwde ook: ‘EN DAN GA IK OOK NIET MEER GOED VOOR DE AARDE ZORGEN!!’

Gêne op zijn gezicht en twee afwachtende oogjes boren zich in de mijne…

Mijn hoofd gaat snel. Ik heb niet eens gehoord dat hij dat geroepen heeft, want ik was bezig de baby in haar nog net iets grote slaapzak te hijsen. Zijn ogen kijken me nog steeds aan, terwijl hij zijn hoofd ook wat probeert weg te stoppen in de grote berg knuffels die hij stevast voor het slapen gaan om zich heen verzamelt (binnenkort meer over knuffels).

Ik lach.
Hij kijkt alsof hij alle begrip van de situatie verloren heeft… gaat mama ook nog lachen… huh?
Ik lach nog harder.

Waar haalt hij dat nou weer vandaan? Stiekem vind ik het best geniaal. Hij was zo boos dat hij misschien wel iets probeerde te zeggen dat ons het meest zou raken. Ik grinnik nog steeds en neem het maar als een onverwachte ode aan de opvoeding. Blijkbaar weet hij wel dat dat belangrijk is. Beetje gekke manier om dat terug te krijgen van hem, maar ik kan ook niet verwachten dat hij met een uitspraak komt als: ‘Van de mensen om mij heen leer ik dat het van belang is om goed voor de aarde te zorgen, iets met ozonlaag en oplopende temperaturen enzo. Dankjewel lieve ouders/juf/grootouders/andere belangrijke anderen van me.’ Nee, zo krijgen we het van hem niet terug, maar dan wel even in zo’n ruzie.
Ik vind het wel mooi geweest, sorry is gezegd, er is geknuffeld en het is goed.

Terwijl ik zijn deur op een kier zet, denk ik erover na. Hoe vaak hoor je kinderen én ook grote mensen in ruzies eigenlijk niet precies het tegenovergestelde zeggen (roepen-schreeuwen-krijsen) van wat ze eigenlijk ervaren of vinden. Denk aan: ‘Ik vind niemand meer lief’, ‘Ik wil naar een ander huis!' of 'Het maakt me helemaal NIETS uit!!’ etc.

Misschien moet ik wat vaker ruzie met de kinderen zoeken, zodat ik duidelijk krijg welke waarden we in ons huis eigenlijk overbrengen of om er impliciet uit af te leiden hoeveel hij juist wél van ons houdt. Kan ik eindelijk eens expres minder bewust en een beetje verkeerd opvoeden, zodat zichtbaar wordt wat we eigenlijk overdragen ;). 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Off-topic

Ps. Kan het toch niet hebben. Uit het raadplegen van Wikipediaanse bronnen, blijkt dat een nanoseconde een miljardste van een seconde is! Je gaat toch hoop ik niet zeggen, dat jij dat wél wist?
Ps2. Tsja, dan toch ook de miliseconde. Ja inkoppertje eigenlijk, een duizendste van een seconde. Had ik nog kunnen bedenken, als ik er misschien een héle seconde over had nagedacht… Wel een enorm verschil met een nanoseconde overigens.
Disclaimer, disclaimer, disclaimer: Voor degene die denkt dat ik écht mijn kind meer zal gaan uitdagen, dat is niet aan de orde. Het betreft hier enkel en alleen een vorm van sarcastische humor en niet een uiting van doelbewust opgezochte handgemenen of andere verbale stevigheden.

Nieuwsbrief

Meer inspiratie, mooie momenten van oplichting, ideeën om zelf of anderen wat op te lichten, jezelf lichter te voelen of even stil te staan? Schrijf je in!

Galerij

Video

Rens licht op is een verzamelplaats voor bijzondere, verrassende, kostbare, ontroerende en stilzettende momenten van mij én jullie om elkaar te raken en inspireren met wat er toe doet.

© 2018 Rens Licht Op

Je hebt toestemming om teksten te kopieren of af te drukken voor eigen gebruik en informatieve doelen. Neem dan wel even een vermelding naar deze website op. Verveelvoudiging, distributie, commercialisatie of exploitatie door derden mag niet zonder mijn expliciete toestemming. Neem contact op met Rens via social media of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.