Mind@Rest

Door jouw ogen (SPRANKEL#1)

Hopeloze goede voornemens en een plotselinge wending door een stralende én duidelijke oppas…

Goede voornemens… Dit jaar eh… wil ik minder stressen, leuke momenten ‘voor mezelf’ inplannen, verder afvallen, dicht ‘bij mezelf’ blijven enz. Zucht…die voornemens heb ik eerder gezien… Ja, een jaar geleden. Voornemens blijven bij mij vaak meer wat vage ideeën. De folders schreeuwen me alweer toe om nog meer fitnessapparaten aan te schaffen voor thuis. En ja lieve Flow, een portie rust en minder moeten zou inderdaad denk ik in menig huishouden welkom zijn. Maar als ik minder moet moeten, wordt het weer een moeten. Ahh!! 

In gedachten neurie ik wat na, terwijl ik op een frisse avond de bioscoop verlaat. Zojuist heb ik Mary Poppins terug zien komen bij de Familie Banks en de kleurrijke beelden dansen nog wat door mijn hoofd. De strenge Britse nanny prikkelt de fantasie van de kinderen (en van grote mensen 😊), brengt verlichting en zingt en danst er vrolijk op los. En dan op een moment waarop dingen tegenzitten, zegt ze beslist:

‘Some people think a great deal too much, of that I’m certain!’

Dan loopt ze monter de trap op en wacht geen reactie meer af van de volwassenen tegen wie ze dit zegt. Deze uitspraak blijft wel een beetje hangen. Want, tsja ik schaar mezelf wel onder die ‘some people’. Jij? Mary wijst hier even scherp terecht: waar zij naar verlangt is dat volwassenen weer worden en kijken zoals een kind. 

Of moet ik zeggen, dat we als volwassenen worden en kijken zoals een kind hoort te zijn? Want het ‘kind zijn’ kan ook zijn verdwenen, zijn weg geroofd of misschien wel nooit geweest zijn. Ik mijmer er wat over door terwijl we de auto weer opzoeken. Als je als kind, iets nooit hebt gehad of gekend, waar moet je het dan zoeken? Als je nooit kind bent geweest, kan je het dan wel ergens vinden? En waar dan, als het niet in het verleden te vinden is of in het kind dat iemand toen was? Kan je in jezelf nieuwe dingen ontdekken of scheppen? Kan je de onbevangenheid van een kind ontmoeten in jezelf door anderen of ‘in het nu’? Ook als iemand het zwaarste is overkomen? Waar moet je dan heen? Ik krijg het nog niet allemaal uitgedacht en zet mezelf even op pauze. Pffff, dit is wel even zware kost na de lichtvoetige (of toch eigenlijk ook diepzinnige?) vrolijk zingende Britse nanny.

Het sprankelen zoals een kind bedoeld is, dat is misschien wel iets waar veel ‘grote mensen’ naar verlangen. Al zal dat verlangen soms ook verstopt zijn. Het zijn zonder zorgen, zonder oordeel (over onszelf of een ander), zonder zelfverwoestende sociale vergelijkingen, zonder gevoelens van onterechte schaamte of schuld, zonder heimelijke bijbedoelingen, zonder eigen belang en zonder alleen maar het verstand. Wat een cadeaus zouden dat zijn. Wat zou er gebeuren als al die allemaal op straat voor het oprapen zouden liggen? Ik zie het ineens voor me:
fietssneeuw.jpeg
Een oud mooi klinkerweggetje, met mooie bloesembomen ernaast (net als in de film) en ik fiets er vrolijk zingend met een rammelende fiets overheen. Eén voor één pak ik de kleurrijk ingepakte en omstrikte cadeaus op en gooi ze op mijn roestige tweewieler. En dan aan het einde van het klinkerweggetje sta ik met een volgestapelde fiets stil. Als ik het eerste pakje open zou maken, dan zouden ‘hoppa’ mijn zorgen verdwijnen. Met het tweede het oordeel (over mezelf of een ander). Met die daarna vertrekken de zelfverwoestende sociale vergelijkingen, gevoelens van onterechte schaamte of schuld, mijn heimelijke bijbedoelingen en mijn eigenbelang en als laatste het leven op voornamelijk mijn ratio.  Dat zou wel even tijd kosten om al die cadeaus ten volle te ervaren.

En dan: PING! Laat dat maar mijn voornemen zijn dit jaar. Wat zou er gebeuren als we meer leven zoals kinderen (bedoeld zijn)? En dan dringt het tot me door dat we thuis drie van dat soort cadeaus hebben rondlopen (zijweg: ja de laatste loopt ook, yeey! Ik keek er zo naar uit, maar het is niet altijd handig als ze alweer op de trap staat… Ja I know, traphekjes! Maar we hebben ze nog steeds niet geïnstalleerd, schaam… Oh nee, die schaamte wilde ik niet meer: straks schaam ik me weer voor mijn schaamte. HELP! Dit uitpakken van die cadeaus wordt een lange weg…).

‘Reis je mee?’
Terug naar de hoofdweg: dit jaar ga ik proberen meer door hun ogen te kijken, die sprankel te vinden zoals een kind bedoeld is. Ik ben benieuwd wat ik op deze reis en in het openen van die cadeaus ontdek. Hopelijk zeg ik straks in ieder geval dat ik een stuk minder denk 😉. Als je een blogpost ziet met achter de titel SPRANKEL #(cijfer), is dat een update over deze reis. Reis je mee? Ik lees op FB of Insta graag jouw ervaringen, dan ga ik niet alleen 😊.

En dan, je raadt het nooit…
Loop ik met ons gezin door het winkelcentrum en achter de buggy neurie ik een liedje. Een handjevol mensen hoort het en kijkt om. Help! Een keuzemoment! Wat te doen? Snel bedenk ik mijn opties: stoppen of doorgaan… Ik kies: ik neurie door, maar dat niet alleen, ik neurie door met nog één volume-tje harder en loop door. Is mijn reis daar zojuist begonnen?

Nieuwsbrief

Meer inspiratie, mooie momenten van oplichting, ideeën om zelf of anderen wat op te lichten, jezelf lichter te voelen of even stil te staan? Schrijf je in!

Galerij

Video

Rens licht op is een verzamelplaats voor bijzondere, verrassende, kostbare, ontroerende en stilzettende momenten van mij én jullie om elkaar te raken en inspireren met wat er toe doet.

© 2018 Rens Licht Op

Je hebt toestemming om teksten te kopieren of af te drukken voor eigen gebruik en informatieve doelen. Neem dan wel even een vermelding naar deze website op. Verveelvoudiging, distributie, commercialisatie of exploitatie door derden mag niet zonder mijn expliciete toestemming. Neem contact op met Rens via social media of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.