Mind@Rest

Wachtwoordcrisis opgelost!

Vrouw met laptop

Over het vermijden van een nieuw werkwachtwoord instellen en over hoe deze ogenschijnlijk nare klus ineens leuk werd! 

En de zoveelste herinnering in mijn werk-inbox… Ik vermijd, kijk nog even om mij heen alsof ik deze mail niet gezien heb, draal, kijk of mijn nagelriemen nog een zetje naar beneden nodig hebben en duw m’n krullen nog wat omhoog. Even kijk ik terug naar mijn laptopscherm om vervolgens het plafond nog even te controleren…maar ik kan er niet meer omheen. Het is weer tijd op mijn werk, het is weer díe tijd. Verschrikkelijk en ik stel het dan ook zo lang mogelijk uit tot ik niet mijn nagelriemen, maar mezelf een zetje geef om op de link in het mailtje te klikken. Want als ik het niet doe, nou dan… nou dan…naja dan zou ik mijn werkinbox niet meer in kunnen (scheelt ook een boel, maar goed daar word ik niet voor betaald 😊). Een nieuw wachtwoord aanmaken om mijn digitale veiligheid weer te garanderen... Ik ben er niet goed in, ik haal de hoofdletters en leestekens door elkaar, weet niet meer welke geheime vraag ik heb ingesteld, vergeet non-stop mijn Digi-D wachtwoord of de wachtwoorden voor verschillende webshops, spaarrekening, mijnoverheid, mijnkinddossier en #zokaniknogwelevendoorgaan. Hebben jullie ook wel eens geprobeerd gewoon je oude wachtwoord weer in te vullen als nieuw wachtwoord? Ik wel. (Ja, uiteraard zonder succes). 

Al die wachtwoorden moeten me een veilig en rustig gevoel geven: alleen ik kan hier naar binnen en niemand anders. Alsof alleen ik de sleutel van dat deurtje heb terwijl we weten dat hackers allang onder de kier van de deur door liggen te loeren. Ooit kreeg ik de tip om het seizoen als wachtwoord te gebruiken en daarachter het jaartal, dus bijvoorbeeld Herfst2016. Niet zo origineel, verre van onhackbaar, maar wel bijster makkelijk om te onthouden en inclusief Hoofdletter en leestekens. Het leidde tot een incongruentie in mijn gevoel, als je met Kerst 2017 nog steeds in de lente van 2013 ergens inlogt. Bij het toetsenbord lijkt het alsof de blaadjes weer groeien aan de bomen, terwijl als ik naar buiten kijk ik toch echt zie dat het onder nul is. Afijn, een veilig gevoel bij je wachtwoord. Heb jij dat?
Eenmaal je wachtwoord ingevoerd op de werkmail, vliegen de verwachtingen en vragen je weer om de oren. Mijn veilige rustige gevoel, als ik dat al had bij mijn wachtwoord, is direct weg en mijn parasympathisch zenuwstelsel (link: https://nl.wikipedia.org/wiki/Parasympathisch_zenuwstelsel) wordt onderdrukt en ik ga in de regelmodus en actiestand: weg werken die mails! Of collega’s die onderling aan elkaar vragen: hoeveel mails heb jij vandaag weggewerkt? Alsof je daaraan iets zou kunnen aflezen over je eigen of andermans productiviteit. Iemand zei ooit: je werkinbox is eigenlijk een To-do lijst waar iedereen acties op kan schrijven voor je: het zijn anderen die je to-do lijstje bepalen. Mijn wachtwoord beschermt een stukje voor hackers of andere nare bedoelingen, maar het rustige gevoel geeft het me niet echt. Van de week kwamen de wachtwoordcrisis samen met mijn mijmeringen over hoe om te gaan met de werkdruk (sociale druk/omgevingsdruk, vul maar in welke plek/situatie etc.). De vraag die in me opkwam was: welke boodschap wil ik mezelf eigenlijk meegeven die mij een rustig gevoel geeft of wat vind ik van waarde/kostbaar? Daar heb ik mijn wachtwoord van gemaakt en elke keer als ik dat invul, voel ik me wat rustiger en activeer ik mijn parasympathische nogwattes juist wél. Misschien wat abstract dit verhaal? Bij deze wat suggesties, hoofdletters en leestekens naar hartenlust aan te passen uiteraard 😉: GoodEnough83, relaxxX!, CauseImworthit, Dankbaar15, Opgelicht16, GenoegisGenoeg, Stopoptijd2Day, vandaagbelikechtmijnoma, Iamloved, GrootsishetKleine, IkhebGenoeg, MeerinMinder84, IkbengenoeG!, ConneCt, puurinverbinding, de namen van je man en kinderen gecombineerd en zo kan ik nog wel even doorgaan.

En zo werd het een leuke uitdaging om een nieuw wachtwoord/motto te bedenken voor de komende periode, ik had er ineens wel tien paraat. Eh, dat zegt misschien iets over hoeveel ik nog mag ontwikkelen of leren 😉. Ik ben op een mooie uitgekomen. Straks wordt het subject van mijn vermijding nog mijn obsessie en stuur ik de ICT’er van het werk nog een mail. ‘Wanneer mag ik prettyprettyplease weer mijn wachtwoord veranderen?’
Doe je mee? Ik ben benieuwd waar je op uitkomt. Maar deel dat dit keer maar niet, dan is dat veilige gevoel van je wachtwoord zo maar verdwenen. Like and do not share 😉.

Nieuwsbrief

Meer inspiratie, mooie momenten van oplichting, ideeën om zelf of anderen wat op te lichten, jezelf lichter te voelen of even stil te staan? Schrijf je in!

Galerij

Video

Rens licht op is een verzamelplaats voor bijzondere, verrassende, kostbare, ontroerende en stilzettende momenten van mij én jullie om elkaar te raken en inspireren met wat er toe doet.

© 2018 Rens Licht Op

Je hebt toestemming om teksten te kopieren of af te drukken voor eigen gebruik en informatieve doelen. Neem dan wel even een vermelding naar deze website op. Verveelvoudiging, distributie, commercialisatie of exploitatie door derden mag niet zonder mijn expliciete toestemming. Neem contact op met Rens via social media of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.