Boekenkast

Vele hemels boven de zevende.

Eerlijk, rauw en oh zó menselijk...

 

Opnieuw een boek van Griet op de Beeck in mijn boekenkast en in de volgende ben ik al begonnen, maar die strijdt om voorrang met de autobiografie van Michelle Obama… Afijn, het ging nu over ‘Vele hemels boven de zevende’. Een snelle, eerlijke roman, waarin vijf personages worden gevolgd in hun leven. Eva van 36, Eva’s zus Elsie van 42, Elsie’s dochter/Eva’s nichtje Lou van 12, Casper (minnaar van Elsie) van 47 en Jos van 71 (vader van Eva en Elsie). Wat ik zo mooi vind aan boeken van Griet op de Beeck, is dat zij personages écht tot leven weet te brengen en er zoveel niet expliciet wordt ‘uitgesproken/opgeschreven’, maar wat er wel gewoon is. Ook mooi aan haar boeken is hoe zij de diepe menselijke behoeften doorziet en ziet wat verbondenheid van mensen onderling kan brengen en breken. In de boektekst staat dat ‘de personages meer met zichzelf vechten dan met elkaar’. Alle vijf personages vechten met hun eigen eenzaamheid en zoeken naar erkenning bij de ander, maar als de ander ook erkenning zoekt weer bij die ander, die eigen erkenning nog niet gevonden heeft, kan er vele stuk gaan. Over dit boek moet ik inhoudelijk niet teveel schrijven, want dan wordt er al teveel weg gegeven. Maar het boek leest snel, de hoofdstukken zijn ingedeeld naar personage. Dus in elk hoofdstukje (soms zijn ze erg kort), wordt het gezichtspunt van één van de vijf besproken en dit wisselt elkaar steeds af. Hierdoor verkeer je soms even in onwetendheid omdat het hoofdstuk van bijvoorbeeld Eva klaar is, en je weer in de huid van één van de anderen kruipt, om vervolgens weer terug te komen bij Eva etc. Het boek is verfilmd (nog niet gezien) en is ook bewerkt door Griet op de Beeck zelf (voorheen dramaturg) voor het theater (ik wil het graag zien, dus ik kijk nog welke voorstelling het wordt)! Ik laat het jullie weten als ik deze gezien heb!

Nieuwsbrief

Meer inspiratie, mooie momenten van oplichting, ideeën om zelf of anderen wat op te lichten, jezelf lichter te voelen of even stil te staan? Schrijf je in!

Galerij

Video

Rens licht op is een verzamelplaats voor bijzondere, verrassende, kostbare, ontroerende en stilzettende momenten van mij én jullie om elkaar te raken en inspireren met wat er toe doet.

© 2018 Rens Licht Op

Je hebt toestemming om teksten te kopieren of af te drukken voor eigen gebruik en informatieve doelen. Neem dan wel even een vermelding naar deze website op. Verveelvoudiging, distributie, commercialisatie of exploitatie door derden mag niet zonder mijn expliciete toestemming. Neem contact op met Rens via social media of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.