Boekenkast

Mustread: Kom hier dat ik u kus

Onder de indruk legde ik het boek weg, wat jammer dat het uit was!

Dit boek is van een voor mij sterke schrijfster, namelijk Griet op de Beeck. Van enkele andere boeken van haar zal ik later nog een stuk schrijven. ‘Kom hier dat ik u kus’, boek van de maand in DWDD, gaat opeenvolgend over de ontwikkeling van Mona als negenjarige, als 20-jarige en als 35-jarige. Mona groeit op in Vlaanderen, is een hardwerkend meisje, die door haar strenge moeder geregeld wordt opgesloten in hun kelder. Bij een auto-ongeluk komt haar moeder om het leven en haar vader is voortdurend druk in de weer met zijn eigen praktijk, waar hij als tandarts werkt. Haar vader krijgt een nieuwe vriendin, met wie Mona, i.t.t. haar broertje, veel moeite heeft. Na de geboorte van hun halfzusje Anne-Sophie, blijft Mona zorgen voor een ieder in huis. Haar stiefmoeder klaagt steen en been over haar eigen situatie en over hoe zwaar zij het heeft. Als volwassene werkt Mona als dramaturg en zie je hoe patronen vanuit deze vroege jaren doorgang vinden en hoe Mona worstelt met en zoekt naar zichzelf: hoe geef je jezelf minder over aan alle wensen en verlangens van anderen?

Het thema van hoe elk kind, elk mens, ongeacht leeftijd, ernaar snakt en hijgt om gezien te worden staat centraal, en niet alleen bij Mona voor wie je een enorme bult sympathie zult gaan voelen. Maar het boek beschrijft ook de gevolgen van hierin falende mensen, als mensen elkaar tekort doen in de behoefte gezien en geliefd te worden. Het boek is teer en tegelijkertijd hard en wrang. Het boek gaat over intergenerationele overdracht en hoe we als mensen onze eigen patronen, ontwikkeld o.a. in onze socialisatie/vroege jaren, doorgeven aan de volgende generatie. Het gaat over gebrokenheid en eenzaamheid, over onbegrip dat zich ontwikkelt tot begrip en Interacties tussen de personages worden scherp beschreven, waarbij je ongezegd toch geregeld motieven van anderen doorgrondt, de wanhoop en vertwijfeling voelt, evenals de boosheid. De boosheid die een kind zou mogen voelen over zijn/haar situatie, die een kind vaak ombuigt in gevend en nog meer gevend gedrag. De zinnen op de achterkant van het boek ‘Een boek over waar verantwoordelijkheid eindigt en schuld begint (…) ‘Over de gevaren van sterk zijn’ zijn interessante om mee te nemen tijdens het lezen. En uiteindelijk gaat het boek ook over voor jezelf opkomen, staan voor je eigen behoeften, wanneer je deze eenmaal een beetje begint te doorzien. Bij jezelf zul je geregeld voelen dat je personages veroordeelt, en tegelijkertijd zul je later ook weer begrip ontwikkelen en jezelf in tweestrijd voelen staan: op de ingewikkelde balans van begrip en veroordeling en hoe die twee héél dichtbij elkaar liggen.

Nieuwsbrief

Meer inspiratie, mooie momenten van oplichting, ideeën om zelf of anderen wat op te lichten, jezelf lichter te voelen of even stil te staan? Schrijf je in!

Galerij

Video

Rens licht op is een verzamelplaats voor bijzondere, verrassende, kostbare, ontroerende en stilzettende momenten van mij én jullie om elkaar te raken en inspireren met wat er toe doet.

© 2018 Rens Licht Op

Je hebt toestemming om teksten te kopieren of af te drukken voor eigen gebruik en informatieve doelen. Neem dan wel even een vermelding naar deze website op. Verveelvoudiging, distributie, commercialisatie of exploitatie door derden mag niet zonder mijn expliciete toestemming. Neem contact op met Rens via social media of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.