Boekenkast

Het smelt

Een intrigerend portret van een jonge vrouw in verschillende fasen van haar leven. 

Afgelopen zomervakantie nam ik bewust de tijd voor dit populaire boek. In een fijne boekhandel een nieuw boek uitkiezen en het dan vervolgens voor mezelf in laten pakken :P. Deze ‘coming of age’- roman (ontwikkeling richting de volwassenheid) heb ik in één ruk uitgelezen, tijdens het voeden en koken door.

Het verhaal speelt zich af in een klein Vlaams dorpje waar Eva op groeit in een gebroken gezin. In het jaar van Eva’s geboorte, 1988, zijn er nog slechts twee andere jongens geboren Laurens en Pim. Noodzakelijkerwijs zijn de drie hierdoor op elkaar aangewezen. Hoofdstukken over Eva’s jeugd worden afgewisseld met hoofdstukken over Eva 13 jaar later. De zomer van 2002 was een verschrikkelijk intense – intens verschrikkelijke zomer, waarbij de jongens die hun seksualiteit ontdekken een spel spelen met meisjes uit hun dorp en waarbij Eva scheidsrechter is. Eva komt in 2015 terug naar haar geboortedorp en is met een grote klomp ijs in haar kofferbak onderweg naar een feest van Pim.

Het boek werkt langzaam naar een climax toe en er zijn regelmatig genoeg vraagtekens die maken dat je door blijft lezen, omdat je deze vraagtekens wilt ophelderen en wilt begrijpen wat er gebeurt. Je raakt sterk betrokken op de jonge Eva Het leven van het gezin van Eva is schraal en kaal, evenals de levens van vele anderen in het dorp. Het boek houdt je vast vanwege zijn beknellende karakter, de beknelling die ook Eva en andere dorpsinwoners voelen. De zinnen zijn prachtig gevormd en verfrissend. Elke zin is een kunstwerkje op zich, zonder dat het onbegrijpelijk wordt. Het boek leest juist gemakkelijk. Je kan zeggen dat het toewerken naar de climax enigszins lang duurt, maar ik denk ook dat deze ‘aanloop’ nodig is om uiteindelijk het hoogtepunt/de escalatie van de situatie en de gevolgen hiervan voor Eva goed te doorzien. Voor mij werd de spanning hier juist goed mee opgebouwd.

Zelf heb ik een deel van mijn jeugd in Vlaanderen gewoond, wat e.e.a. voor mij ook herkenbaar maakte, bepaalde zins-woordkeuzes maar ook de omgangsvormen en sommige details zoals bepaalde koekjes. Voor mijn man heb ik zelfs een deel in het Vlaams voorgelezen wat nog best aardig ging. Destijds zeiden mijn ouders: ‘Prima als je Vlaams spreekt, maar tot onze voordeur. Hier binnen is het Nederlands (of Fries).’ Die scheiding hanteerde ik vaak ook zo letterlijk als zij hadden gezegd. Terug naar het boek.

Het leven van het gezin waarin Eva opgroeit en alles wat Eva meemaakt is kaal en schraal en dit wordt zeer beeldend omschreven. Er wordt veel gezegd door juist te zwijgen, juist iets niet te benoemen. De afwezigheid van veel zegt alles (zowel in taal als inhoudelijk).

‘Het smelt’ is een verhaal van mensen die elk op hun eigen manier zoeken/zochten naar hoe ze gezien konden worden of van waarde konden zijn. En het gaat ook over hoe schromelijk sommigen hierin falen, vanwege allerlei soms begrijpelijke redenen, maar met grote consequenties voor anderen. Een roman over welke gevolgen het verliezen van verbinding met de ander kan hebben en over hoe essentieel de ander is in onze ontwikkeling. De sfeer is soms naargeestig en bruut, op andere plekken weer kwetsbaar en te(d)er. De climax resoneerde in mijn hele lijf en op sommige punten werd ik verscheurd tussen enerzijds het willen ‘wegleggen van het boek’ (omdat het zo intens was) en anderzijds het verslinden van de pagina’s (omdat ik wilde weten hoe het verder ging). En uiteindelijk lees je, maar bovenal begrijp je, waarom dit kwetsbare meisje, nu als volwassen vrouw terugkeert na jarenlange afwezigheid naar haar geboortedorp met dit grote blok ijs achterin haar auto. Het boek echode dagen daarna nog lange tijd na in mijn hoofd en sommige beelden zijn onvergetelijk vanwege de wrangheid, een stuk sadisme en tegelijkertijd ook de kwetsbaarheid.

Nieuwsbrief

Meer inspiratie, mooie momenten van oplichting, ideeën om zelf of anderen wat op te lichten, jezelf lichter te voelen of even stil te staan? Schrijf je in!

Galerij

Video

Rens licht op is een verzamelplaats voor bijzondere, verrassende, kostbare, ontroerende en stilzettende momenten van mij én jullie om elkaar te raken en inspireren met wat er toe doet.

© 2018 Rens Licht Op

Je hebt toestemming om teksten te kopieren of af te drukken voor eigen gebruik en informatieve doelen. Neem dan wel even een vermelding naar deze website op. Verveelvoudiging, distributie, commercialisatie of exploitatie door derden mag niet zonder mijn expliciete toestemming. Neem contact op met Rens via social media of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.